Ga jij voor een leven als Zzp’er?

Steeds meer mensen kiezen voor het freelancen als baan. Het biedt de vrijheid om je eigen tijd in te delen en te werken aan projecten die je interessant vindt en waar je je in gespecialiseerd hebt. Maar er zijn ook nadelen aan het werken als freelancer. In deze blog vertel ik je over wat dingen, voor- en nadelen, waar je over na moet denken.

Voordelen van freelancen

De voordelen van freelancen zijn eigenlijk makkelijk in te delen in de volgende punten.

  • Flexibiliteit in werktijden en locatie: Geen enkele dag is hetzelfde omdat je steeds weer aan een nieuwe klus werkt, met andere mensen en op een andere locatie. Superleuk en afwisselend. Soms duurt een klus langer en ook dat is fijn. De afwisseling is een
  • Keuze in projecten en opdrachtgevers: Je bent eigen baas en dat betekent dat jezelf mag bepalen welke klussen je wel of niet aanneemt.
  • Potentieel voor een hoger inkomen: Als eigen baas moet je de markt in de gaten houden. Je wilt immers wel dat opdrachtgevers bij jou aan de bel trekken. Maar je bepaalt in principe wel hoeveel je verdient.

Nadelen van freelancen:

Zoals gezegd zijn er ook een aantal nadelen, gelukkig zijn die goed te overkomen.

  • Onzekerheid over inkomsten: Je moet wel klussen binnenkrijgen om wat te verdienen. Je bent immers niet in loondienst. Gelukkig kan je op een platform als Younited een hoop contacten vinden.
  • Geen werkloosheidsuitkering: Een deel van je inkomsten moet je aan de kant zetten voor bijvoorbeeld je pensioen en je moet er rekening mee houden dat je geen uitkering krijgt als je werkeloos wordt, een werkeloosheidsuitkering valt niet onder de mogelijkheden als Zzp’er.
  • Meer administratieve verantwoordelijkheid: Het kan best een klus zijn om de boel administratief te regelen. Hoe zit het met de zelfstandigenaftrek en qua belasting? Even checken en praat eventueel met een professional. Doe van tevoren goed onderzoek, dan kan je voorbereid aan de slag.

En dus…

Als freelancer zal je meer verantwoordelijkheid moeten dragen voor je eigen carrière, maar de vrijheid en flexibiliteit is het voor veel mensen meer dan waard. Bedenk wel dat het niet voor iedereen geschikt is en het is belangrijk om goed te overwegen of dit iets is waar je voor wilt gaan. Daarnaast is het goed om de ‘nadelen’ vooraf al op te lossen, als het ware.

In het kort, freelancen biedt veel vrijheid en mogelijkheden, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn.