De vaderschapstest, hoe zit dat?

Waarschijnlijk heb je de term ‘vaderschapstest’ weleens voorbij horen komen. Er zijn verschillende redenen waarom iemand besluit een vaderschapstest te doen. Soms besluit de man dat, maar een koppel kan ook samen hiervoor kiezen. In deze blog vertel ik je over de een aantal veelvoorkomende redenen. Lees je mee?

Een beetje zekerheid

Soms is er onzekerheid over wie de biologische vader van een kind is. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als er twijfel is over de echtheid van een geboorteakte of als er meerdere mogelijke vaders zijn. In dat geval biedt een vaderschapstest de oplossing. De mogelijke vaders kunnen de test doen en hun DNA wordt getest tegen het DNA van het kind. Zo kunnen bepaalde opties uitgesloten worden of kan een optie bevestigd worden.

De zorg voor de kleine

Ook als er sprake is van onduidelijkheid maar de vader wel de voogdij voor een kindje wil, kan een vaderschapstest helpen. Denk bijvoorbeeld in geval van een scheiding of een ander geschil over voogdij. Over de identiteit van de vader van het kind kan dan geen twijfel meer bestaan.

Eerlijke betaling

Maar een vaderschapstest kan ook worden gedaan om te bevestigen of een man de biologische vader is van een kind waarvoor hij alimentatie betaalt. Zeker als hier twijfel over is en er een band mist, kan het zo zijn dat men niet wil betalen als hij of zij geen verwantschap heeft met het kind.

Een andere vorm van betaling kan ook bestaan. Want in sommige gevallen kan een vaderschapstest nodig zijn om vast te stellen of iemand de biologische zoon of dochter is van een overledene en daarom recht heeft op een erfenis. Een omgekeerde test als het ware.

Uit nieuwsgierigheid

Soms kan iemand gewoon nieuwsgierig zijn naar zijn biologische afkomst en als daar onzekerheid over is, is een vaderschapstest interessant en/of leuk om te doen. Het geeft je meer inzicht over wie je bent en waar je vandaan komt.

Voordat u een vaderschapstest doet, is het verstandig om uw situatie en de mogelijke gevolgen met een juridisch adviseur te bespreken in het geval van een rechtszaak, zoals die vaak komt kijken bij een scheiding. Het aanschaffen en uitvoeren van een vaderschapstest is eenvoudig te regelen via het internet en hoeft dus geen reden te zijn om de test niet uit te voeren. Het proces is heel eenvoudig maar zorg wel dat je bij een betrouwbare site de test haalt en dat je de procedure goed uitvoert, anders is het resultaat niet betrouwbaar.