Tijd voor een hypotheek

De afgelopen Jaren is er een hoop veranderd op de Nederlandse huizenmarkt. Afgelopen jaar zijn de prijzen met ruim 15% gestegen. Dit zijn stijgingen die in geen jaren meer gezien zijn. Natuurlijk heeft dit ook invloed op de hypotheekrente. Als u op het punt staat om een huis te kopen kan het handig zijn om je te laten adviseren door de bank. Deze heeft een goed beeld van de verschillende factoren die meespelen bij de hoogte van de hypotheekrente. Als u denkt dat de rente alleen maar gaat stijgen zou u er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de hypotheekrente 20 jaar vast te zetten. Als u dit doet betaald u dus ook de aankomende 20 jaar dezelfde rente.

Is dit de tijd?

Een vraag die ik vaak voorbij hoor komen: ‘is dit de juiste tijd om te kopen?’. Het is een logische vraag. Met de snelle stijging denken veel mensen dat de prijs ook zomaar weer in kan storten. Deze vraag is vaak beter bij uzelf te bekijken. Heeft u momenteel een nieuwe woning nodig. Zit er bijvoorbeeld een gezinsuitbreiding aan te komen of is de studieschuld net af betaald en is het tijd om een starters woning te kopen? Vaak is het ’t beste om naar deze vragen te kijken en bij uzelf in beraad te gaan hoe hoog de ernst is.

Hoe gaat dit in z’n werk?

Het belangrijkste voordat u gaat kijken naar een huis is om financieel advies in te winnen. Door met verschillende hypotheek verstrekkers te praten en de vraag te stellen: ‘hoeveel kan ik lenen?’. Dit voorkomt dat u dadelijk een droomhuis heeft gevonden die toch net buiten budget ligt. Als u er eenmaal achter bent gekomen wat ongeveer het budget is waarna u kunt kijken is het tijd om daadwerkelijk te gaan kijken. Dit kunt u alleen doen via huizensites zoals Funda of u kunt hier een makelaar voor in de arm nemen. Deze hebben vaak korte lijntjes met collega’s en kunnen als ze je wensen weten vaak prachtige huizen als eerst aan u laten zien. Het ligt er dus vooral aan hoeveel tijd u in de zoektocht wilt steken. Als u eenmaal het huis heeft gevonden waar u in zou willen wonen is het tijd om een bod uit te brengen. De makelaar kan hier ook advies bij geven of het bijvoorbeeld handig is om over te bieden. Met een beetje geluk wordt uw bod dan uitgekozen en is het tijd om te verhuizen.